Blog

Terug naar home

Future Store Arnhem

Deze store is de ‘winkel van nu’ en is midden juni 2019 in Arnhem geopend. In de store wordt getoond dat on- en offline retail in een naadloos model samensmelt. De eigenlijke revolutie die achter dit naadloze model plaatsvindt is onzichtbaar voor de consument. Voor de handel zijn er nog wel een aantal uitdagingen die vooral met ‘digital’ te maken hebben. Ook is het een hele tour al die kanalen in de verschillende businessmodellen te bedienen waar de consument shopt en koopt. Voor de consument is het simpel, er zijn twee kanalen, winkels en internet. Voor een merk is dat veel complexer, er zijn veertien kanaaltypen. O.a. de multibrand retailer, de eigen brandstore, de shop-in-shop, de e-shop-in-shop, de eigen webstore, marketplaces, Google Shopping, de QR code. Van de veertien kanaaltypen zijn er drie ‘stenen’ kanalen, de overige elf zijn digitaal gedreven en vragen een andere benadering. Tel daarbij op dat digital in de komende jaren naar een omzetaandeel van zo’n dertig tot veertig procent groeit dan wil je als bedrijf de boot daarin niet missen. Of juist wel, ook dat kan een legitieme keuze zijn.

Tegelijkertijd met het oprekken van het aantal kanalen vinden er vele veranderingen plaats. De verandering in demografie, het klantgedrag, nieuwe businessmodellen, technologie en snel opkomende internationale concurrentie laat zien dat het speelveld in fors tempo wijzigt. Daarop inspelen vraagt fundamentele wijzigingen van bedrijfsprocessen en aanpassingen in het digitale sjabloon van de onderneming. Siloïsering in software van pakketten als PIM, CMS, CRM, kassa, reporting is niet meer van deze tijd. De Übers, AirBnBs, Amazons, Facebooks groeien als kool en laten zien dat moderne platformtechniek de basis is voor een solide groei. SSOT - single source of truth - is het devies, alles aansturen vanuit één systeem.

De vijftig innovaties die in versie één van de Future Store Arnhem te zien zijn worden live en realtime aangestuurd vanuit de techniek van het platform. Je ziet realtime conversies, niet alleen van bezoekers, ook de conversie van producten in de paskamer wordt gemeten. Het meten van shelfconversie behoort ook tot de mogelijkheden. Passief infrarood techniek wordt ingezet voor het tonen van een korte bedrijfsvideo of uitvoerige productinformatie. De revealer laat onscreen via gecombineerde RFID- en touchtechnieken informatie van de getoonde producten zien waarna je via het touchscreen verkoopassistentie kan vragen of het product direct via de QR code koopt.

Beamers tonen instore beelden van imagevideo’s of producten waar realtime prijsveranderingen plaatsvinden op de geprojecteerde wand. Wanneer retailers besluiten dat winkels worden ingezet voor dropshipment is het een fluitje van een cent de op het internet gekochte producten snel en foutloos via de handheldterminal te vinden. Van de bezoeker wordt gezien of hij alleen binnenkomt, als paar of als groep. Geslacht, leeftijd en zeven soorten gemoedsuitdrukking van blij tot boos en alles wat daar tussenin zit wordt per bezoeker gemeten. Spannend te zien wat je daar binnen de GDPR wetgeving allemaal mee kunt doen om de verblijfstijd van de bezoeker in de winkel te verlengen en de conversie te verhogen.

Dynamisch prijzen is voor de reis-en hotelwereld een alledaags iets. Voor retail staat dat nog in de kinderschoenen. In de store wordt weersafhankelijke pricing getoond en zelfs via voice kunnen prijzen worden aangepast. Als de bezoeker toestemming voor gebruik van zijn data geeft is het mogelijk via RFID of NFC personal pricing per product toe te passen.

De zelfscankassa in combinatie met alle betaalmogelijkheden die het internet ook biedt laat zien dat een snelle kassa-afhandeling door de bezoeker zelf mogelijk is. Techniek zorgt er voor dat alle producten door de underfloor antenne bij de uitgang als betaald wordt gedetecteerd. Ook het retourproces van on- of offline gekochte producten kan geheel door de bezoeker zelf worden afgewikkeld. Simpel en efficiënt.

Nieuwe businessmodellen als longtail, VMI, endless aisle en QR code shopping worden aan de hand van live voorbeelden getoond. Binnen het dynamisch CRM worden klantgroepen getoond die iedere transactie realtime aan de klant binnen de klantgroep koppelt terwijl de voorraadtransactie realtime wordt af- of bijgeboekt.

Meten is weten is een oud retail adagium

Binnen e-commerce weten we bijna alles van de klant, waar komt ze vandaan, hoe lang is ze in de shop, welke pagina’s worden bezocht, we zien de heatmap, op welke producten wordt geklikt, wat wordt in het mandje gelegd, wat wordt er ook weer uitgehaald en uiteindelijk zien we in het koopproces wat de merkvoorkeur van de klant is en wat we aan haar verdienen. En in fashion weten we dan ook welke kleurpreferentie de klant heeft en welke maat ze draagt. En weten alles van conversie en retourpercentages. En weten waar de klant woont. Dat is dan weer handig voor de klassieke postmailing.

En in de winkel? Het adagium ‘meten is weten’ wordt in te veel winkels niet of onvoldoende toegepast. Veel retailers zijn niet op de hoogte van hun conversie, laat staan dat dat er inzicht is in de heatmap en vergelijkbare KPI’s die online biedt. In de store laten we zien dat de online KPI’s ook in de offline winkel volledig inzichtelijk gemaakt kunnen worden.

Retailers en overheden staan voor dezelfde uitdaging, hoe wordt traffic gegenereerd naar de fysieke locaties. Stads- en retailmarketing wordt gevraagd de handen ineen te slaan. De Future Store Arnhem biedt mogelijkheid tot kennisuitwisseling van nieuwe distributiemodellen en inzicht in innovaties voor bedrijven die werkzaam zijn in de consumentenindustrie alsmede overheden en onderwijsinstellingen. De store kan alleen op uitnodiging worden bezocht.

Ger Boersma