Blog

Terug naar home

Winkels worden online stores in een fysieke omgeving

De AI camera registreert of de klant alleen binnenkomt, met z'n tweeën of dat er een groep binnenkomt, ziet dat het een vrouw of man is, hoe oud deze is en in welke stemming de klant is, blij, boos of een van de andere vijf gemoedstoestanden. Alle technieken en KPI's die online beschikbaar zijn worden in de winkel ingezet. Capture rate, de conversie van bezoekers wordt gemeten, productconversie op schap en in de paskamer en de verblijfstijd van de klant in de winkel. Verder personal pricing, dynamic pricing, geautomatiseerde THT - tenminste houdbaar tot -, virtuele toegang tot beschikbare voorraden bij leveranciers, routingoptimalisatie als Hotjar in e-commerce, productinformatie via video beaming of interactieve schermen, augmented reality, inzet RFID, store fulfilment, mobiele self check out en nog tientallen andere zaken.

De huidige ontwikkeling

Er is al veel over dit onderwerp geschreven. Merken verticaliseren steeds meer, D2C wordt gemeengoed in zowel on- als offline concepten. Verticale retailers kiezen naast de bestaande eigen kanalen ook voor marketplaces, zie de voorbeelden in de 2e alinea van de homepage. De grote multibrand retailers stellen hun websites open als marketplace. De kleinere multibrand retailer zoekt het in sterke service, een uitgekiend merkenpakket, nieuwe businessmodellen en een betere inzet van data en techniek.

Alle partijen zien dat on-en offline samensmelt, kanalen vloeien naadloos in elkaar over. Winkels, e-shops, marketplaces en social media maken de dienst uit. In de bedrijven werken inkoop, verkoop, logistiek, IT en marketing multidisciplinair samen. Silo's in managementstructuren en silo's in software systemen passen niet meer in het nieuwe retailen. Organisaties veranderen van binnenuit. Marketing is complex geworden en bestaat uit brand marketing, kanaalmarketing, vindbaarheidsmarketing en customer centric-marketing. De klant wordt - voorzover de GDPR wetgeving dat toestaat - overal gevolgd.

Welk model wordt het?

Worden het showroomstores, of de normaal rijkelijk gevulde goederenwinkel? Een combi met horeca en belevingshoeken waar heel veel informatie over de producten wordt gegeven? Waarschijnlijk wordt het een combinatie daarvan. Verander je winkel in een podium waar je je verhaal vertelt. Laat het verkoopteam de 'kenners' en instore-influencers zijn. Laat service, verkoop, GDPR beveiliging en het delen van verkoop- en voorraaddata met de leveranciers naadloos verlopen. Zorg er voor dat social je virtuele etalage is. Laat instore de producten bekijken, voelen en via AR mee naar huis nemen. Voordat gekocht wordt instore of thuis op de smartphone nog snel even de ratings gelezen en gesearcht of de prijs OK is. Logistiek en pakketvervoer is seamless op je systeem aangesloten. Same en next day delivery wordt de standaard.

Kapitaalbeslag in voorraad wordt voor de retailers verlaagd, producent en merk weet vanuit AI welke producten op welk moment benodigd zijn. VMI - vendor managed inventory - doet zijn intrede. Een gestroomlijnde manier van voorraadbeheer waarbij het traditionele bestelproces overbodig is. Merk en retailer werken hierin intensief samen en delen alle beschikbare informatie. Producties worden meer sustainable, 3D productie kom er aan.

Merk wordt retailer, retailer wordt marketplace en Whatsapp wordt net als WeChat Google, marketplace, social media en betaalsysteem ineen. In winkels worden self check outs de regel waarbij je smartphone in je broekzak de kassa is. De consument verwacht een seamless service op ieder kanaal waar ze koopt.

Live zien hoe dat allemaal werkt?

Wil je als bedrijf ook vanuit 1 systeem werken waarin je alle partners en de on- en offline kanalen in 2B en 2C naadloos aanstuurt? Neem dan contact met ons op. Of boek een rondleiding in de Future Store Arnhem waar we dit allemaal live laten zien. Boek hier de tour voor je bedrijf.

Ger Boersma