Van den Assem

Van den Assem ‘ademt schoenen’. Alles in het in 1910 opgerichte bedrijf draait om passie voor schoenen en passie voor de klant. Rotterdamse inslag, recht door zee en hands on. Niet lullen maar poetsen. Mooie winkels, mooie schoenen en op dit moment druk bezig de veranderingen die de markt laat zien in nieuwe businessmodellen om te zetten. Centraal daarin staat de aansturing vanuit virtual merchandising, simpel gezegd de ‘getallengymnastiek’ achter de planning- voorraad- en verkoopprocessen.

terug naar cases

Het project

De virtual merchandising afdeling is binnen Van den Assem de spil van de organisatie. Binnen deze afdeling wordt op basis van de historische gegevens de masterplanning voor ieder seizoen in breedte van het merkenpakket, collectiebreedte- en diepte, gemiddelde prijsstelling, leverritmestructuren, omzet, marge en alle overige KPI’s vastgelegd. Inkoop, marketing en retail volgt de uitkomsten van de planstructuur van virtual merchandising.

 

De wens bestond deze planningsprocessen verregaand te automatiseren. Na inventarisatie van het wensenpakket is door VertilinQ het project ‘Merchandise planning’ opgestart. Doelstelling is niet alleen de planningsprocedure te automatiseren. Ook het voorraadmanagement, productallocatie in zowel de fysieke als virtuele wereld, replenishment, dynamic en personal pricing, sale- en promotieplanning zijn opgenomen in dit proces. Van den Assem wenst aanwezig te zijn op de gekozen kanalen en haar consument daar via de product en service flow optimaal te bedienen. Na oplevering van versie I van de merchandise planning wordt visie II opgestart. In deze versie wordt virtual merchandising voorspellingen aangereikt op basis van statistische waarden, intelligent stock automation is dan een feit. Versie III gaat nog een stap verder, daar wordt kunstmatige intelligentie toegevoegd waardoor ook real time intelligent price automation mogelijk is.

Aantal winkels
0
Aantal merken
0
Aantal 'rows' in merchandise planning systeem
0
dashboard
icon

Reporting module 

In deze module wordt realtime op ieder gewenst niveau aangegeven hoe de cijfers zich ontwikkelen. Deze worden zowel horizontaal als verticaal op het beeldscherm aangegeven op niveau van leveranciers, merken, winkels, seizoenen, collecties, producten, kleuren, maten en SKU. De verticale kolommenstructuur kent een vijftigtal opties die de gebruiker zelf via drag en drop kan samenstellen. Kolommen als omzet, marge, doorverkoop, omzetsnelheid, afprijspercentage, aandeelpercentages, voorraad in stuks en waarde geven realtime inzicht aan de gebruikers. Winkels, inkoop, administratie, finance, marketing en bovenal virtual merchandising maken uitgebreid gebruik van de module. De informatie kan realtime per dag, week, maand, cumulatief per seizoen of jaar of ieder ander zelf in te stellen tijdsvenster worden opgevraagd.

icon

Planning module

Deze module is volop in ontwikkeling en biedt virtual merchandising de mogelijkheid per seizoen of ander tijdsvenster de masterplanning te maken. Het aantal weken van een seizoen kan in de module door de merchandiser zelf worden aangepast. Er kan op ieder denkbaar niveau worden gepland, zowel top down als bottom up. Het hoofdscherm laat de historische totalen per categorieën, merken en winkels zien. Het budget kan daar op het hoogste niveau worden vastgelegd. In de vervolgschermen ziet de merchandiser in één oogopslag hoe de stand van zaken in de planning tot relatie van het budget is. Per categorie plant de merchandiser de dimensies in omzet IKW-VKW, aantal stuks, markdowns, Ø in- verkoopprijs, doorverkoop per week, eindvoorraad en alle andere gewenste dimensies. De WSSI - weekly sales stock info - biedt de mogelijkheid iedere dimensie wekelijks te forecasten. 

Realtime naar dezelfde ‘waarheid’ kijken

Het VertilinQ platform toont de gevraagde informatie altijd realtime vanuit 1 database. Ieder denkbare crossing kan worden gemaakt. Merk naar SKU, SKU naar winkel, winkel naar merk, categorie naar seizoen, seizoen naar merk enz. Voordeel van de applicatie is dat iedere gebruiker op ieder moment dezelfde ‘waarheid’ ziet. De tijd dat iedere afdeling zijn eigen Excel ‘waarheid’ heeft is hiermee definitief van de baan. 

Realtime kijken naar de kanalen

De reportingmodule laat in de quick view de omzet realtime zien, het aandeelpercentage van het kanaal of de specifieke winkel, de voorraad, afprijs- retour- en winstpercentage. Kies uit de overige 50 opties in de kolommen en filter daarbij verder op leverancier, merk, seizoen of collectie. Op deze wijze krijgt de gebruiker snel inzicht in de prestatie van een dimensie per kanaal of winkel.

Realtime kijken naar de planning

De planningsmodule laat via de WSSI - weekly stock sales info - de ontwikkelingen per week en cumulatief zien van verkoop in waarde en stuks, voorraad in waarde en stuks, Ø prijs, marge, doorverkoop, omzetsnelheid, afprijspercentage, intake in stuks, waarde en Ø prijs, eindvoorraad in waarde en stuks en open to buy.

Realtime forecasten

Niets is zo veranderlijk als de omzet in retail. Weersinvloeden, concurrentie, promoties en modegrillen vragen snelle reacties op gewijzigde omstandigheden. In de WSSI kan je op totaal- of categorie- of winkelniveau via de forecast exact zien wat er met omzet, open to buys, markdowns, marges, eindvoorraden en meer van dat gebeurt als je meer of minder omzet aangeeft.

Realtime reporting

  • Totaaloverzichten per merk, leverancier, channel, winkel
  • Totaaloverzichten per seizoen, categorie, product
  • Totaaloverzichten per product, kleur, maat, SKU
  • Weergaves zijn simpel individueel instelbaar
  • Simpel zelf aan te passen en beschikbaar te maken voor de gehele organisatie

Realtime Planning op totaal- merk- winkel- of categorieniveau

  • Views per seizoen in waarde, stuks, marge, Ø in- en verkoopprijs
  • Realtime charts met actueel, budget, forecast en last year
  • Snel inzichtelijk via dashboards
  • Klik in de chart de week aan en je ziet alle cijfers van die week
  • Met 8 miljoen rows supersnel naar de gewenste view