Rinsma

Al vanaf 1888 zit de mode in de genen bij de familie Rinsma. Een klein atelier in Gorredijk groeit uit tot een geliefd Rinsma Modeplein. Elke dag wordt er gewerkt aan de look en feels van dit prachtige mode-imperium. Een bijzondere modebelevenis in het gezellige winkelhart van Gorredijk in Friesland. Verrassend veelzijdig met 4 speciaalzaken; ZIJ van Rinsma, de heeren van Rinsma, Qulotte Lingerie & Badmode en OMODA. Parkeren doe je gratis voor de deur. Veel bijzondere acties & events met een gratis kop verse koffie of drankje aan de bar. En vergeet vooral niet pauze te nemen met iets lekkers uit de keuken van Rinsma.

terug naar cases

Rinsma

Het project

Rinsma is de grootste moderetailer van Noord-Nederland en ziet dat technologie een belangrijke driver is in het hedendaagse retailen. Klant, mode en service staat bij Rinsma op nummer 1, de uitdaging is het traditionele retailmodel te transformeren naar een toekomstbestendig model. Hierin spelen digitalisering, personalisering, gastvrijheid en verduurzaming een grote rol.

 

Organisaties veranderen van binnenuit, silo’s in afdelingen en software passen niet meer in dit nieuwe denken. Multidisciplinair samenwerken vanuit 1 platform zet de toon. Het kassasysteem is vervangen. Het VertilinQ platform is voor Rinsma het systeem dat alle acties en transacties op de on- en offline kanalen real-time vanuit 1 systeem aanstuurt en rapporteert. 

Aantal winkels
4
Aantal herenmerken
80+
Aantal damesmerken
250+

De klant is gast bij Rinsma

In het hotelwezen wordt altijd gesproken over gasten. Rinsma vertroetelt haar gasten net als in het hotel met gratis parkeren, een vriendelijk welkomstwoord en direct volop aandacht voor de gast. Alles wordt in het werk gesteld de gast zich aangenaam te laten verpozen in de riante winkels. Uiteindelijk maakt goed gastheerschap het shoppen leuker en makkelijker. Dat zit in de genen van Rinsma.

 

Member voordeel, een personal shopper tour boeken, gelegenheidskleding, Omoda verzorgt hett schoenenaanbod, Quilotte voert lingerie en badmode met mooie collecties voor hem en haar, Zij van Rinsma heeft 250 modemerken en de Heeren van Rinsma 80 merken en de huisbarbier. Vakkundige coupeuses staan klaar de kleding aan de persoonlijke wensen aan te passen. Koffiebreaks en lunchen met een lekker drankje? Alles staat in het teken van een aangenaam verblijf in een sfeervolle modeomgeving met Friese gastvrijheid. 

Alles draait om de gast

Rinsma zet haar gasten in alles op nummer 1, het draait om de tevredenheid van de gast. Collecties worden met smaak uitgezocht, de presentaties in de winkel worden op de smaak van het gasttype aangepast en de webshop kent hetzelfde serviceniveau als de fysieke winkels. De verkoopteams kennen de gast in zowel de online als de offline wereld. De gast geeft aan dit te waarderen en geeft Rinsma 5 sterren.

CRM

Het CRM staat centraal in het customer centric-management bij Rinsma. Het loyaal zijn aan Rinsma van de bestaande klanten is groot en dit wordt volledig ondersteund vanuit het platform. Smart omgaan met data biedt de mogelijkheid de gasten gepersonaliseerd te benaderen, zowel instore als virtueel. Dat is customer centric-handelen in een omnichannel omgeving waarin on-en offline vanuit 1 systeem wordt aangestuurd.

Loyalty

Customer loyalty zorgt voor herhalingsaankopen. Tevreden gasten zijn winstgevende gasten en spaar- en loyaltyprogramma’s ondersteunen dit principe. Het platform biedt Rinsma de mogelijkheid on-en offline loyalty programma’s vanuit 1 systeem te coördineren. Bonuscheques, giftcards, spaaracties, acties voor modeshows of andere special events spelen hierin een belangrijke rol.

Het platform fungeert als de centrale hub

De inkoop vindt plaats in de inkoopmodule van het platform en Orderwriter. De goederenlevering aan het centrale magazijn wordt real-time ingeboekt. Acties en transacties worden zowel in de winkels als de webshop in echttijd verwerkt. Webklanten ontvangen alle gewenste informatie over de orderbevestiging, status van de order en levering. Webretouren kunnen ook in de winkel worden teruggebracht. Reporting voorziet inkoop, verkoop, marketing, logistiek en finance van de gewenste informatie. Het platform faciliteert dit allemaal en functioneert als centrale hub voor alle afdelingen.

Customer centric-management

Ingenieuze winkellogistiek

Rinsma hanteert instore een smart logistiek proces. De winkels worden beleverd vanuit het centrale magazijn, instore bevinden zich winkelmagazijnen van waaruit de verkochte items direct worden aangevuld. VertilinQ heeft hiervoor een speciaal proces ontwikkeld waardoor het verkoop-en logistieke team veel tijd bespaart bij het aanvulproces.

Promotiemodule

Gasten weten het loyalty programma van Rinsma zeer te waarderen. De promotiemodule biedt alle mogelijkheden iedere gewenste actie door te voeren. 3 voor de prijs van 2, 2e product halve prijs, setprijzen met product X en Y voor een vaste prijs, categoriekorting met een vast percentage, alle promotionele acties zijn op de gekozen verkoopkanalen vanuit 1 systeem inzetbaar.

Point of sale

De PoS geeft real-time inzicht in de klantorders, CRM, de retouren en alle producten. De gekochte producten worden op SKU niveau real-time van het voorraadbestand afgeboekt en real-time op klantniveau bijgeboekt in het dynamisch CRM. Ook het endless aisle concept is volledig geïntegreerd. Rinsma heeft via de PoS toegang tot de voorraadbestanden van de daaraan deelnemende leveranciers.

2C klantdata

 • NAW, telefoonnummers, mailadres, gelsacht, maat
 • Eerste aankoopdatum, laatste aankoopdatum, orderinhoud, total spending
 • Saldo loyaltypunten, saldo giftcard
 • Personal pricing, loyalty rules, J/N newsletter
 • Meerdere facturatie-verzendadressen

Realtime reporting

 • Op winkelniveau:
 • omzet, voorraad in stuks, retour%, afprijs%, winst%
 • Op merkniveau:
 • in- en verkochte aantallen stuks, doorverkoop%, marge%
 • Op seizoensniveau:
 • begin-eindvoorraad in stuks en waarde, doorverkoop%
 • Op categorieniveau:
 • % van totaal omzet, doorverkoop%, afprijs%
 • Op product, kleur of maatniveau:
 • ieder denkare crossing is mogelijk