Case study
Calandschoen

Caland

De onderneming is actief in de verkoop van schoenen en behoort tot de honderdjarigen. Het bedrijf is in Rotterdam in 1915 opgericht en in 1964 gekocht door de familie Griffioen. In 1999 overgenomen door de huidige eigenaar Anke Griffioen. Zij heeft schoenmaat 44 en koos voor verregaande specialisatie in grote maten voor vrouwen en mannen. Naast Rotterdam is er een winkel in Amsterdam en de webshop is actief in Nederland, België en Duitsland. Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat hoog in het vaandel. Caland kiest in het nieuwe retail model voor het platform van VertilinQ.

Grote voeten en lange tenen

Vrouwen en mannen in plus sizes maken een groot deel van de bevolking uit. In kleding is er een breed aanbod in merken die deze doelgroep bedienen. De mode weet deze groep goed te vinden. In de gemiddelde winkelstraat ziet het er echter voor mensen met grote maten in schoenen heel anders uit. Hierin zijn de mensen die op grote voet leven in het nadeel. Maat 43 voor een vrouw? Maat 52 voor een man?

Caland biedt een breed assortiment in deze categorie. Een sterke groep merken aangevuld met mooie Italiaanse leveranciers waar Caland een eigentijds en modieus tintje meegeeft aan speciaal voor haar ontwikkelde modellen. Grote voeten vragen grote schoenen, en die mogen ook modieus zijn, zo simpel is dat. Caland adviseert dat mensen met grote voeten en lange tenen deze tenen nooit de neus van de schoen mogen raken, zeker bij loopschoenen is iets ‘overlengte’ nodig.

De uitdaging

Het veranderend kleedgedrag heeft ook gevolgen voor de traditioneel ingestelde schoenenindustrie. Sneakers veranderen het straatbeeld, de grote merken domineren in dit marktsegment. Ook de businessmodellen zijn fors aan het veranderen. En dat is voor de conventioneel denkende industrie een stevige uitdaging.

In 2000 riep de halve wereld in koor dat je schoenen niet via het internet kon verkopen. Schoenen moet je voelen, passen en de verkoper adviseert de beste maat. Zappos, en later ook Zalando hebben dat beeld volledig veranderd. Ondertussen wordt in Europa 1 op de 4 paar schoenen via het internet verkocht. Met grote gevolgen voor de stenen detailhandel.

Caland neemt de uitdaging graag aan haar collecties via zowel de eigen winkels als ook in toenemende mate via het world wide web te verkopen. Echter, daarvoor moet de onderneming op de juiste wijze digitaal worden gestructureerd. Aanwezig zijn op de virtuele kanalen vraagt een eigentijdse aanpak aangestuurd vanuit een modern platform.

Caland

SAMENWERKING

De samenwerking

Caland kiest er voor intensief met haar leveranciers te willen samenwerken. Het businessmodel is aan het veranderen en vraagt een andere manier van werken, denken en de omzetting daarvan. Leveranciers die openstaan voor deze nieuwe manier van samenwerken worden selectief gekozen en gevraagd aan te sluiten aan het nieuwe digitale model dat Caland voor ogen staat.

Hierbij staat uitwisseling van informatie hoog in het vaandel. Zowel van leverancier naar Caland als omgekeerd. Data is het nieuwe toverwoord waarbij vanzelfsprekend het credo ‘product first’ blijft gelden. Zonder de juiste producten geen tevreden klanten. En zonder de juiste leveranciers heeft Caland niet de juiste producten. En zonder data en systemen gaat de omzetting van de nieuwe businessmodellen niet slagen. Cirkel rond.

Het platform

Het nieuwe retailen is technologisch gedreven. On- en offline groeit in een razend tempo naar elkaar toe. Voor de consument is het simpel, er zijn winkels en er is internet. Voor Caland geldt hetzelfde, het model om dat uit te voeren is echter veel uitdagender. De winkels, webshops, marketplaces, Google shopping en social media moet zodanig worden aangestuurd dat de kernwaarden van Caland op ieder kanaal dat door de consument wordt bezocht gewaarborgd hoort te zijn.

Data, content, connectiviteit, beschikbaarheid van het product, aankoop, levering en retourname moet tot in de perfectie zijn geregeld. De consument verwacht maximale service en eist bovendien GEMAK en SNELHEID in de verwerking van alle processen. De klant heeft op internet geen geduld, vindt twee seconden laadtijd al te lang en gaat over tot wegklikken. In de winkel ziet dat er heel anders uit, daar wordt ruimschoots de tijd genomen de schoen te passen en geniet de klant van de service die wordt geboden.

De uitdaging zit er in dat gepersonaliseerde ‘winkeldeel’ ook in de virtuele winkels om ze zetten. Daarvoor is het belangrijk dat alle onderdelen van het koopproces op alle kanalen goed is afgestemd. Dat kan niet meer worden aangestuurd vanuit een gesiloïseerde procesgang. Dat vraagt een geïntegreerde aanpak vanuit 1 systeem.

Caland heeft gekozen de nieuwe samenwerkingsmodellen en de distributiekanalen aan te sturen vanuit het VertilinQ platform. Via 1 systeem wordt de gehele keten aangestuurd. Van inkoop, verticale integratie van leveranciers, voorraadbeschikbaarheid, PIM, kassa, dynamisch CRM tot en met de laatste retour van de consument wordt via het platform inzichtelijk gemaakt en realtime aangestuurd. Dashboards en merchandise reporting geven realtime inzicht in de prestaties van de onderneming en haar producten.

Connectiviteit en
technieken

VertilinQ biedt Caland een realtime cloudplatform waarbij connectiviteit met de leveranciers en de verschillende verkoopkanalen de hoofdrol speelt. De traditionele schoenenindustrie loopt zeker niet voorop bij de uitwisselingsstructuren van data. Een aantal merken maakt voor data uitwisseling gebruik van EDI connecties en SFTP servers. Transparantie in uitwisselen van gegevens staat hoog in het vaandel bij Caland.

Het platform ondersteunt zaken als BOPIS - buy online pick up instore -, ship from store, click&reserve, VMI - vendor managed inventory -, dropshipment, connectiviteit naar social media en daarnaast de grote marketplaces via middlewares of feed leveranciers. Het VertilinQ platform is voor Caland de basis van de architectuur van multichannel distributie in een crossborder model dat vanuit customer centric-management wordt aangestuurd. New retail in optima forma.